covid-19-01
Het virus
Wat is het coronavirus?

Het coronavirus SARS-CoV-2 is het virus dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19 (Coronavirus disease 19). De ziekte wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV- 2. SARS-CoV-2 is de afkorting voor Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus-2.

Het virus wordt van mens op mens overgedragen. Door hoesten en niezen worden druppeltjes verspreid Iemand anders kan ze inademen en daardoor besmet raken. De druppeltjes kunnen ook via handen worden overgedragen. Bijvoorbeeld als iemand met de handen aan de neus of het gezicht zit en vervolgens een ander een hand geeft.

Bron: RIVM
1616006385_ziekteverschijnselen-covid-19
Symptomen
Ziekteverschijnselen COVID-19

De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Daarnaast hebben mensen met COVID-19 soms last van vermoeidheid, algehele pijnklachten, oogpijn, spierpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid/verwardheid, buikpijn, afvallen/verlies van eetlust, diarree, overgeven, misselijkheid, oogontsteking en verschillende huidafwijkingen en voelen mensen zich niet lekker.

Bron: RIVM
covid-19-03
Incubatietijd
De incubatietijd ligt tussen de 2 en 14 dagen

De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt heet incubatietijd. Als je besmet raakt met het coronavirus SARS-CoV-2 duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt. De incubatietijd van SARS-CoV-2 ligt tussen de 2 en 14 dagen. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat bij 99% van de contacten die klachten krijgt, dit gebeurt binnen 10 dagen na het laatste contact. Dit is de reden dat per 19 augustus 2020 de quarantainetijd is verkort tot 10 dagen.

Bron: RIVM
1616006403_maatregelen-covid-19
Maatregelen
Maatregelen om verspreiding te voorkomen

Het virus dat COVID-19 veroorzaakt, wordt voornamelijk verspreid via vochtdruppeltjes die vrijkomen als een besmette persoon hoest, niest of uitademt. De druppels zijn te zwaar om in de lucht te blijven hangen en dalen snel neer op de grond of andere oppervlakken.

U kunt besmet raken als u het virus inademt in de buurt van iemand met COVID-19 of als u een besmet oppervlak aanraakt en vervolgens uw ogen, neus of mond aanraakt.

 • Was vaak je handen met water en zeep, daarna handen goed drogen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Draag een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen.
Bron: RIVM
1616006412_covid-19-02
1,5 meter
Afstand houden, geeft ruimte aan elkaar

Het is nu van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven. Wie klachten heeft, blijft thuis en laat zich testen. Want alleen zo behouden we de ruimte die we samen hebben verdiend. Vanaf 1 juli gelden algemene regels voor binnen en buiten. Regels die recht doen aan wat we inmiddels weten over de verspreiding van het virus. Kijk voor de actuele regels op de website van de Rijksoverheid