1617015559_gebruiksaanwijzing-leaflet-zelftest
Zelftest voor het coronavirus

De LYHER®-antigeentestkit (immunogoud of colloïdaal goud) voor het nieuwe coronavirus (COVID-19) is een diagnostische test. De test is ontworpen om te helpen bij de snelle diagnose van infectie met SARS-CoV-2.

De test wordt gebruikt voor de directe en kwalitatieve detectie van viruseiwit (het antigeen: N-eiwit) van SARS-CoV-2 in neusslijm. De sneltest maakt gebruik van zeer gevoelige antilichamen om het N-eiwit te meten. Met deze zelfdiagnosetest kunt u er achter komen of u besmet bent met het virus dat verantwoordelijk is voor COVID-19.Te gebruiken als zelftest vanaf 18 jaar. Voor kinderen onder de 18 jaar zal een wettelijke voogd de test uitvoeren of de test wordt onder hun toezicht uitgevoerd.

Deze test is te gebruiken als zelftest door personen vanaf 18 jaar. Voor kinderen onder de 18 jaar zal een ouder of wettelijke voogd de test uitvoeren of wordt de test onder hun toezicht uitgevoerd.

2021-04-23-2-
Handleiding
Hoe werkt de zelftest?

Voorbereiding

  1. Breng de test kit op kamertemperatuur.
  2. Leg horloge, klok of stopwatch klaar.
  3. Snuit uw neus en was daarna uw handen.
  4. Open de doos en haal alle onderdelen eruit. Zorg ervoor dat u weet wat de verschillende onderdelen van test kit zijn.
  5. Open het foliezakje en leg de testcassette op een schoon en droog oppervlak.
  6. Scheur de verzegeling van het buisje voorgevuld met verdunningsmiddel en plaats het voorzichtig op het oppervlak. Het verdunningsmiddel zal niet uit het buisje lopen.

Let op,  doe in de volgende gevallen geen zelftest maar maak een afspraak bij een GGD testlocatie:

  • u heeft coronaklachten
  • u heeft contact gehad met een besmet persoon
  • u bent de afgelopen 10 dagen teruggekomen uit een oranje gebied
Stappenplan

Volg onderstaande stappen voor het uitvoeren van de test

01-werking-zelftest-640x320px
Steek het wattenstaafje 2-4 cm in het neusgat

De neusholte moet vochtig zijn. Haal het wattenstaafje uit de test kit. Raak het wattenstaafje aan het uiteinde van de watten niet aan! Steek het wattenstaafje voorzichtig in een neusgat. Breng de punt van het wattenstaafje 2-4 cm in (1-2 cm bij kinderen) totdat u weerstand voelt.

1617016323_02-werking-zelftest-640x320px
In beide neusgaten 7-10 seconden 5 maal draaien

Draai het wattenstaafje 5 keer langs het neusslijmvlies binnen 7-10 seconden om ervoor te zorgen dat zowel slijm als cellen worden opgenomen. Herhaal het proces met hetzelfde wattenstaafje in het andere neusgat om er zeker van te zijn dat er voldoende monster uit beide neusholten wordt genomen. Trek het wattenstaafje voorzichtig uit de neusholte.

03-werking-zelftest-640x320px
Plaats het wattenstaafje in de monsterbuis

Scheur de bufferzegel van de flacon open. Dompel de kop van het wattenstaafje in de extractiebuffer na het nemen van het monster uit de neus.

04-werking-zelftest-640x320px
Monsterbuis met het wattenstaafje samenknijpen

Meng goed, door het monsterbuisje 10-15 keer het monsterbuisje met het wattenstaafje in te drukken om zo de wanden van het monsterbuisje tegen het wattenstaafje te laten komen.

 

05-werking-zelftest-640x320px
Plaats de druppeltip op de monsterbuis

Houd 1 minuut rechtop vast om zoveel mogelijk monstermateriaal vast te houden in het verdunningsmiddel. Gooi het wattenstaafje weg. Plaats de druppelaar op het buisje

06-werking-zelftest-640x320px
Voeg 3 druppels van het monster op de testcassette

Plaats de testcassette horizontaal op een schone tafel. Voeg als volgt het monster toe. Plaats een schone druppelteller op het monsterbuisje. Draai de monsterbuis ondersteboven zodat deze loodrecht op het monstergat (S) staat. Voeg 3 druppels van het monster toe.

07-werking-zelftest-640x320px
Wacht 15 minuten

Stel een timer in op 15 minuten. De positieve monsters kunnen worden gedetecteerd 15 minuten nadat het monster is toegevoegd.
 

08-werking-zelftest-640x320px
Lees het resultaat af

Het neusslijmmonster kan 15 minuten nadat het monster is toegevoegd aan de testcassette, worden afgelezen. Lees hieronder hoe het resultaat beoordeeld moet worden.
 

test-casettes
Resultaat beoordelen
Testresultaat aflezen

Volg de instructies in de bijsluiter voor het interpreteren van het testresultaat.

Positief +

Er verschijnen twee gekleurde lijnen op het membraan. Een gekleurde lijn verschijnt in het controlegebied (C) en de andere lijn verschijnt in het testgebied (T).
Lees wat u moet doen bij een positief testresultaat.

Negatief -

Er verschijnt slechts een enkele gekleurde lijn in het controlegebied (C). Er verschijnt geen zichtbare gekleurde lijn in het testgebied (T).
Lees wat u moet doen bij een negatief testresultaat.

Ongeldig 0

De controlelijn verschijnt niet. De resultaten van tests die geen controlelijn laten zien na de gespecificeerde leestijd, moeten worden weggegooid. De monster afname moet worden gecontroleerd en herhaald met een nieuwe test. Als het probleem aanhoudt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de test kit en neem contact op met uw plaatselijke dealer. 
Lees wat u moet doen bij een ongeldig testresultaat.

Testresultaat
Hoe te handelen na het testresultaat?

Met deze zelftest kunt u testen of u op dit moment corona heeft. Hieronder leest u wat de uitslag betekent en wat u met de uitslag moet doen.

Vragen? Kijk voor meer informatie op: www.rijksoverheid.nl/uitslagcoronatest of bel met 0800-1351.

Positief +

U heeft waarschijnlijk corona. Maak direct een afspraak voor een hertest bij de GGD via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. Tot de uitslag van de hertest bekend is, gaat u in isolatie, blijft u thuis in isolatie, vermijd u contact met huisgenoten en ontvangt u geen bezoek. Als de hertest ook positief is start de GGD samen met u het bron- en contactonderzoek.

Waarom een hertest?
Een zelftest is minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er kans dat uw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is dan mag u uit isolatie.

Negatief -

Een negatief resultaat wijst op de afwezigheid van SARS-CoV-2-antigenen. Een negatieve uitslag van een zelftest is niet 100% betrouwbaar. Bij een negatieve uitslag is een recente besmetting met SARS CoV-2 niet uitgesloten. Als u denkt dat u in contact bent gekomen met het virus (met een besmette persoon) in de laatste dagen voor de uitvoering van de test, raden we u aan om een Laboratoriumtest te doen bij de GGD via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. Blijf de corona regels volgen; houd afstand, draag  een mondkapje, was vaak uw handen en blijf letten op klachten. Als u klachten krijgt of contact heeft gehad met een besmet persoon, laat u dan zo snel mogelijk testen bij de GGD. Vragen? Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/uitslag-coronatest of bel met 0800-1351.

Ongeldig 0

De test is niet geldig, doe een nieuwe test. Herlees de procedure en herhaal de test met een nieuwe cassette. Onvoldoende monstervolume of een te stroperig neusslijmmonster, onjuiste procedure-technieken (onjuiste neusslijm afname, temperatuur- en vochtigheids-condities voor het uitvoeren van de test) of tests die langer dan een uur openstaan of zelfs verlopen zijn, zijn de meest waarschijnlijke redenen voor het niet verschijnen van de controlelijn.