Veelgestelde vragen

Vragen over de zelftest


Vragen over het uitvoeren van de test


Vragen over het testresultaat

  • 01Wat zijn de mogelijke testuitslagen?

    De testuitslag kan positief, negatief of ongeldig zijn.

    Positief +

    Er verschijnen twee gekleurde lijnen op het membraan. Een gekleurde lijn verschijnt in het controlegebied (C), de andere lijn verschijnt in het testgebied (T).

    Negatief -

    Er verschijnt slechts een enkele gekleurde lijn in het controlegebied (C). Er verschijnt geen zichtbare gekleurde lijn in het testgebied (T).

    Ongeldig 0

    De controlelijn verschijnt niet. De resultaten van tests die geen controlelijn laten zien na de gespecificeerde leestijd, moeten worden weggegooid. De monsterafname moet worden gecontroleerd en herhaald met een nieuwe test. Als het probleem aanhoudt, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de test kit en neem contact op met uw plaatselijke dealer.

    LET OP

    1. De kleurintensiteit in het testgebied (T) kan variëren afhankelijk van de concentratie van de virus-eiwitten die in het neusslijmmonster aanwezig zijn. Daarom moet elke kleur in het testgebied als positief worden beschouwd. Opgemerkt moet worden dat dit slechts een kwalitatieve test is en dat de concentratie van de viruseiwitten in het neusslijmmonster niet bepaald kan worden.
    2. Onvoldoende monstervolume, onjuiste procedure of verlopen tests zijn de meest waarschijnlijke redenen waarom de controlelijn niet verschijnt.
  • 02De test geeft een positief resultaat. Wat moet ik doen?

    U heeft waarschijnlijk corona. Maak direct een afspraak voor een hertest bij de GGD via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. Tot de uitslag van de hertest bekend is, gaat u in isolatie, blijft u thuis in isolatie, vermijd u contact met huisgenoten en ontvangt u geen bezoek. Als de hertest ook positief is start de GGD samen met u het bron- en contactonderzoek.

    Waarom een hertest?
    Een zelftest is minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er kans dat uw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is dan mag u uit isolatie.

    Vragen? Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/uitslag-coronatest of bel met 0800-1351.

  • 03De test geeft een negatief resultaat. Wat moet ik doen?

    Een negatief resultaat wijst op de afwezigheid van SARS-CoV-2-antigenen. Een negatieve uitslag van een zelftest is niet 100% betrouwbaar. Bij een negatieve uitslag is een recente besmetting met SARS CoV-2 niet uitgesloten. Als u denkt dat u in contact bent gekomen met het virus (met een besmette persoon) in de laatste dagen voor de uitvoering van de test, raden we u aan om een Laboratoriumtest te doen bij de GGD via 0800-1202 of via www.coronatest.nl. Blijf de corona regels volgen; houd afstand, draag  een mondkapje, was vaak uw handen en blijf letten op klachten. Als u klachten krijgt of contact heeft gehad met een besmet persoon, laat u dan zo snel mogelijk testen bij de GGD.

    Vragen? Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/uitslag-coronatest of bel met 0800-1351.

  • 04De test geeft een ongeldig resultaat. Wat moet ik doen?

    Mogelijk veroorzaakt door onjuiste testuitvoering - herhaal de test. Als de testresultaten ongeldig blijven, neem dan contact op met een (huis)arts of een COVID-19-testcentrum.

    Vragen? Kijk voor meer informatie op: www.rijksoverheid.nl/uitslagcoronatest of bel met 0800-1351.

  • 05De test is negatief maar ik heb wel COVID gerelateerde klachten. Wat moet ik doen?

    Neem bij aanhoudende klachten contact op met uw huisarts.

  • 06Er verschijnt geen controlelijn. Hoe komt dit?

    Onvoldoende monstervolume, onjuiste procedure of verlopen tests zijn de meest waarschijnlijke redenen waarom de controlelijn niet verschijnt. Herhaal de test met een nieuwe testkit.


Vragen over COVID-19

  • 01Wat zijn symptomen van Covid-19?

    De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:

    • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
    • Hoesten
    • Benauwdheid
    • Verhoging of koorts
    • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

    Daarnaast hebben mensen met COVID-19 soms last van vermoeidheid, algehele pijnklachten, oogpijn, spierpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid/verwardheid, buikpijn, afvallen/verlies van eetlust, diarree, overgeven, misselijkheid, oogontsteking en verschillende huidafwijkingen en voelen mensen zich niet lekker.

    Bron: RIVM
  • 02Ik heb geen symptomen van COVID-19, maar ben wel in contact geweest met een besmet persoon. Wat moet ik doen?

    Als u contact heeft gehad met iemand met COVID-19, kunt u zelf ook ziek worden. U kunt al besmettelijk zijn voordat je klachten hebt. Om te voorkomen dat u de ziekte ongemerkt verspreidt, blijft u thuis en gaat u in quarantaine. 

    Bekijk alle instructies op de website van het RIVM.


Overige vragen